اتصالات استیل 304
لوله استیل مقاومت به خوردگی عالی دارد. به همین دلیل یکی از پرکاربردترین لوله های مورد استفاده در صنایع مختلف می باشد. جنس این لوله از استیل است و ویژگی های این آلیاژ را دارد. استفاده از لوله استیل باعث سهولت در انتقال انواع تولیدات شده است. از مهمترین کاربردهای لوله استیل می توان به تصفیه آب و فاضلاب، لوله کشی های وابسته به آن، پالایشگاه نفت و خطوط انتقال گاز اشاره نمود. این لوله در دو نوع لوله استیل 304 و 316 تولید می شود. برای اتصال لوله استیل، اتصالات گوناگونی مورد استفاده قرار می گیرد. با ما همراه باشید تا با آنها آشنا شوید.
اتصالات استیل چیست؟
مشخصات پروفیل استیل
اتصالات استیل


اتصالات استیل چیست؟
مشخصات پروفیل استیل
اتصالات استیل

انواع اتصالات استیل
در اتصالات دنده ایی استیل نیازی به جوشکاری نمی باشد. در این نوع اتصال انواع رزوه ها و گام های مشخص و محاسبه شده وجود دارد. از آنها برای اتصال لوله ها در ورودی و خروجی استفاده می شود. همچنین در هر مسیری از لوله کشی می توان از اتصالات دنده ای استیل استفاده نمود. اتصالات دنده ای استیل در دو نوع اتصالات استیل 304 و 316 موجود می باشد.
• اتصالات استنلس استیل جوشی
از اتصالات استیل جوشی می توان در صنعت های گوناگون استفاده نمود. این اتصالات در دو نوع اتصالات استیل 304 و 316 موجود هستند.
• اتصالات سه راهی استنلس استیل
از اتصالات سه راهی استیل دنده ای برای تغییر جهت و گرفتن انشعاب استفاده می شود و در دو نوع استیل 304 و 316 موجود می باشد. سه راهی استنلس استیل از انواع اتصالات ضد زنگ و مقاوم در برابر خوردگی است. برای مقابله با زنگ زدگی در این محصول از 11 درصد کروم استفاده شده است. اتصال سه راهی استیل از جنس فولاد زنگ نزن تولید می شود.
از ویژگی های استفاده از اتصالات سه راهی استیل می توان دوم بالا، کارکرد عالی، مقاوم در برابر خوردگی و حرارت، قابل بازیافت، چقرمگی زياد، شکل پذیری بالا، مقاومت در برابر عملیات جوشکاری و پوشش دهی را نام برد. همچنین این نوع اتصالات از نظر قابلیت های بیولوژیکی خنثی هستند و در برابر کلیه مایعات اسیدی و بازها و پوسته شدن مقاومت دارند.
این نوع اتصال دارای انواع سه راهی مساوی و نامساوی می باشد. برای انشعاب از لوله اولیه با سطح مقطع مساوی، اتصالات سه راهی مساوی کاربرد دارد. در این سه راهی هر سه دهانه دارای قطر مساوی هستند. اما برای انشعاب از لوله اولیه با سطح مقطع کوچک یا بزرگ تر، اتصالات سه راهی نامساوی کاربرد دارد. در این سه راهی، دهانه اصلی دارای قطر مساوی ولی انشعاب 90 درجه دارای قطر کوچکتری می باشد. سه راهی تبدیلی (نامساوی) اغلب باعث ایجاد مسیرها با جریان روان تر می شود و از ایجاد آشفتگی در مسیر جریان جلوگیری می کند.
اتصالات استیل تبدیل
تبدیل استنلس استیل در هنگام قرارگیری در مسیر لوله، اندازه قطر لوله را در طول مسیر تغییر می دهد. این محصول وظیفه تغییر قطر (بزرگ یا کوچک) را بر عهده دارد. سیالات موجود در مسیر لوله کشی از قطر کوچک عبور کرده و وارد لوله با قطر بزرگ تر می شود. این اتفاق به صورت برعکس هم رخ می دهد.
جنس اتصال تبدیل استیل از فولاد زنگ نزن می باشد. به همین دلیل می توان از آن برای سیستم های لوله کشی آب و تصفیه فاضلاب استفاده کرد. همچنین این محصول در کارخانه های صنایع غذایی، شیمیایی و نیروگاه های تولید برق نیز کاربرد دارد.
به دلیل تغییر سطح مقطع لوله در مسیر لوله کشی، سیال به بدنه لوله فشار وارد می کند. از این رو، تبدیل استیل به خوبی در برابر این فشار مقاومت می نماید. اتصالات استیل تبدیل در برابر خوردگی و زنگ زدگی نیز مقاومت بالایی از خود نشان می دهد. از ویژگی های دیگر این اتصالات می توان مقاوم در برابر هر گونه عملیات حرارتی، دارای ضریب طولی و انبساطی بسیار پایین، قابل استفاده در شرایط آب و هوایی نامطلوب، جلوگیری از افت فشار جریان به دلیل سطح صیقلی، جلوگیری از رشد جلبک ها و لجن گیری و تکثیر انواع کپک ها را نام برد.
اتصالات تبدیل استیل در دو نوع تبدیل هم مرکز و غیر هم مرکز وجود دارد.
- تبدیل هم مرکز
این تبدیل برای تغییر قطر لوله در مسیر لوله کشی استفاده می شود که لوله به صورت عمودی عبور کرده باشد. این تبدیل مخروطی شکل می باشد و مرکز این نوع تبدیل از شعاع های متفاوتی تشکیل شده است که بر روی یک محور قرار دارند.
- تبدیل غیر هم مرکز
این تبدیل برای تغییر لوله افقی در مسیر لوله کشی استفاده می شود که به صورت دو استوانه با سطح مقطع متفاوت است. این تبدیل به شکل دو استوانه با سطح مقطع متفاوت ارائه می شود که در راستای یک محور مشخص قرار نگرفته اند. در حقیقت، استوانه کوچک در قسمت گوشه و بر روی استوانه بزرگ قرار می گیرد.
• اتصالات استیل گپ (کپ)
اتصالات کپ استیل با استفاده از رزوهها محکم شده و پس از آن نیز، برخی از قسمت ها جوشکاری می شوند. اتصالات استیل گپ در انتهای لوله ها برای مسدود کردن جریان آنها مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع اتصالات برای همه ی لوله به خصوص استیل 304 در سایزهای گوناگون عرضه می شود.
• اتصالات استیل زانویی
این نوع اتصال در انواع مختلف برای استیل 304و 316 وجود دارد که عبارتند از:
- زانوی جوشی استیل
اتصالات جوشی دارای سه نوع ولد، دنده ای و ساکت می باشد. زانو جوشی در کل به دو قسمت یک سر جوش یا دو سر جوش و همچنین یک سر دنده ای ساخته می شود. اتصالات جوشی زانوی استیل فقط با عملیات جوشکاری و همچنین از الکترود استیل استفاده شده، انجام خواهد شد. پیروی از استاندارد دنده زنی برای هر یک اتصال سر دنده الزامی می باشد.
از زانوی جوشی 45 درجه برای تغییر دادن جهت مسیر لوله کشی گاز استفاده می شود. اما از زانوی 90 درجه برای تغییر مسیر شعاع در جهت لوله کشی گاز استفاده می گردد.
از این نوع اتصالات در مسیر لوله کشی جهت آب بندی در مسیر لوله استفاده می شود. همچنین هنگامی که استحکام کاری که دارای مقاومت بالا و بلند مدت در
مسیر لوله کشی مورد تایید ما باشد، از اتصالات زانویی جوشی استفاده می گردد. این محصول در لوله ها با فشار قوی نیز کاربرد دارد.
- زانویی استیل دنده ای
ساخت اتصالات استیل زانویی دنده ای، هزینه و زمان بیشتری می خواهد. در داخل یا بیرون این نوع اتصال استیل، دنده زنی می شود.
دسته بندی اتصالات استیل
اتصالات استیل در یکی از تقسیم بندی های رایج بازار، به اتصالات جوشی استیل، اتصالات سوکت ولد، اتصالات رزوه ای استیل (اتصالات دنده ای) و اتصالات استیل مخصوص صنایع غذایی دسته بندی می شوند.
1- اتصالات جوشی استیل
این اتصالات با نام اتصالات لب جوش (Butt Weld) هم شناخته می شوند. انتهای این اتصالات را برای انجام عملیات جوشکاری پخ می زنند. اتصالات جوشی استیل برای جلوگیری از نشت، پیوستگی ساختار فلزی بین اتصالات و خط لوله به کار می روند. این اتصالات نقش مهمی در افزایش میزان کشش مقاومتی سیستم لوله کشی ایفا می کنند. علاوه بر این، میزان در هم ریختگی جریان سیال، خوردگی و مقدار سایش در اثر فعالیت شیمیایی را کاهش می دهند.
مهم ترین انواع اتصالات جوشی استیل شامل موارد زیر می شوند.
- زانو 45 درجه
- زانو 90 درجه (LR و SR)
- درپوش (CAP)
- زانو 180 درجه (LR و SR)
- سه راهی مساوی (Equal Tee)
- سه راهی تبدیلی (Reducing Tee)
- تبدیل های هم مرکز (Concentric Reducer)
- تبدیل غیر هم مرکز (Eccentric Reducer)
- مغزی (Hex Nipple)
- سرشیلنگی (Hose Nipple)
- بوشن استیل (Coupling)
- ابعاد و تلرانس اتصالات جوشی استیل بر اساس استاندارد طراحی و مطابق با ASME B16.9 و در برخی موارد با خوردگی کم بر طبق MSS SP43 می باشد.
مزایای اتصالات لب جوش (جوشی استیل)
- استفاده از اتصالات لب جوش در سیستم لوله کشی صنعتی باعث جلوگیری از نشت می شود.
- - افزایش میزان کشش مقاومتی سیستم لوله کشی
- - استفاده از این اتصالات باعث کاهش افت فشار، خوردگی و درهم ریختگی جریان سیال می شود.
- - در صورت استفاده از سیستم لوله کشی جوشی، به فضای کمی نیاز است.
- پخ زنی اتصالات استیل جوشی (لب جوش)
- برای انجام عملیات جوشکاری، انتهای اتصالات استیل جوشی را پخ می زنند. شکل این پخ با ضخامت قطعه متناسب است. روش آماده سازی و پخ زنی اتصالات جوشی استیل بر اساس استاندارد B16.2SASME تعیین می شود. به این ترتیب، کلیه موارد لازم برای شکل دهی داخلی، خارجی، تلرانس و ابعاد مجاز جهت پخ زنی مشخص می گردد. در صورت نیاز، پخ زنی اتصالات استیل جوشی بر اساس استانداردهای دیگری مانند ASME B16.9، ASME B16.5 وB16.34 صورت می گیرد.
- 2- اتصالات سوکت ولد استیل (Socket Weld)
- معمولا برای اتصال آنها از روش جوشکاری استفاده می کنند. دو نوع از اتصالات سوکت ولد استیل وجود دارند که شامل استنلس استیل و کربن استیل می شوند. این اتصالات را بر اساس استاندارد ASME B16.11 طراحی و در کلاس های 3000-6000 و 9000 تولید می کنند.
- از این اتصالات می توان به انواع فلنج استیل، کپ، بوشن ( بوشن کامل، نیم بوشن ، بوشن تبدیل)، سردنده، زانو، سه راهی و سرشلنگی اشاره کرد.
- کاربردهای اتصالات سوکت ولد
- این اتصالات را در خطوط انتقال فشار قوی و سیستم های پایپینگ در صنایع مختلف به کار می برند. از جمله این صنایع می توان به صنایع نفت و گاز، پتروشیمی، صنایع پزشکی، صنایع نیروگاهی و سیستم های آتشنشانی اشاره کرد.
- مزایای اتصالات سوکت ولد
- - جوشکاری اتصالات سوکت ولد آسیب چندانی به لوله وارد نمی کند.
- - فضای تو رفته ی موجود در اتصالات سوکت ولد باعث می شود تا نیازی به ابزار خاص برای هم راستا کردن لوله با اتصالات نباشد.
- معایب اتصالات سوکت ولد
- - در هنگام جوشکاری این اتصالات باید فضایی به اندازه 1.6 میلی متر بین اتصال و انتهای لوله در نظر بگیرید.
- - اتصالات سوکت ولد را نمی توان برای فعالیت های رادیواکتیو و خورنده به کار برد. دلیل این امر هم افزایش خوردگی در اثر اتصال گپ های انبساطی است.
- 3- اتصالات رزوه ای
- در این نوع از اتصالات صنعتی استیل برای وصل کردن قطعه از جوشکاری استفاده نمی کنند بلکه اتصال از طریق پیچ برقرار می شود. معمولا لوله های کوچک را به این روش متصل می کنند. به کمک ماشین آلات مخصوصی بر روی پیچ ها، رزوه ایجاد می شود. البته باید توجه داشت که شکل رزوه با اتصالات رزوه ای مطابقت داشته باشد. اتصالات رزوه ای بر اساس استانداردASME B16.11 طراحی و در کلاس های 2000-3000 و6000 تولید می شوند.
- یکی از مواد مهم که در اتصالات رزوه ای مورد استفاده قرار می گیرد، خمیر لوله کشی یا Pipe Dope است. پیش از ایجاد اتصال، رزوه ها را به وسیله ی این خمیر می پوشانند.
- ویژگی های خمیر لوله کشی
- - به کمک این خمیر می توانند یک سطح روان بین لوله و رزوه ایجاد کنند.
- - خمیر لوله کشی یک حالت آب بندی مناسب را بر روی اتصال به وجود می آورد.
- اتصالات دنده ای استیل
- این اتصالات زیر مجموعه ای از اتصالات رزوه ای استیل می باشند و از بهترین استنلس استیل ها تولید می شوند. از جمله این اتصالات می توان به استنلس استیل های 304 و 316 اشاره کرد. این استیل ها مقاومت خوبی در مقابل خوردگی و زنگ زدگی دارند.
- استنلس استیل شامل مجموعه ای از استیل ها می شود که در ترکیب خود حداقل 11% کرومیوم دارند. یکی از ویژگی های بارز این مواد، مقاومت آنها در برابر خوردگی و زنگ زدگی است. اکسیدی که در سطح استنلس استیل ها وجود دارد، دارای خاصیت تعمیر خودکار می باشد.
- نمونه هایی از اتصالات دنده ای استیل
- از جمله این اتصالات می توان سردنده استیل، سه راهی دنده ای، مهره ماسوره دنده ای استیل، درپوش دنده ای استیل، زانو دنده ای استیل و تبدیل دنده ای استیل را نام برد.
- مزیت های اتصالات استیل دنده ای
- اتصالات دنده ای استیل، انعطاف پذیر و مقاوم هستند. در شرایط جوی ملایم نسبت به سایر اتصالات، کارایی و مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند. از دیگر مزایای اتصالات استیل دنده ای، مقاومت آنها در دمای بالا است. ساختار این اتصالات به گونه ای است که در دماهای بالا، رنگ خود را از دست می دهند، اما مقاومت می کنند و مشکلی پیش نمی آید. این ویژگی باعث شده تا از اتصالات دنده ای استیل در صنایع مختلف استفاده شود.
- اتصالات استیل مخصوص صنایع غذایی
- این اتصالات را با استفاده از استیل 304 و 316 می سازند. معمولا کاربردهای مشابهی دارند اما در صنوف مختلف ممکن است برای انجام کار خاصی به کار روند.
- رایج ترین انواع اتصالات استیل صنایع غذایی
- اتصالات سه راه استیل، تبدیل استیل، مهره ماسوره، زانو استیل و انواع بست استیل جزء رایج ترین اتصالات استیل مخصوص صنایع غذایی به شمار می روند. با استفاده از این اتصالات، لوله را به لوله، شیرآلات، اتصالات، خرطومی ها و مخازن متصل می کنند. انواع اتصالات استیل صنایع غذایی برای تقسیم و تغییر جهت لوله کشی نیز مورد استفاده قرار می گیرند.

کاربردها اتصالات استیل
گریدهای اتصالات استیل


