استنلس استیل

مقالات بازدید: 362
استنلس استیل

فولاد شامل انواع مختلفی است. از جمله رایج ترین آنها می توان به استنلس استیل و کربن استیل اشاره کرد. این دو نمونه دارای ویژگی ها و کاربرد های مختلفی هستند. اما ممکن است در برخی موارد با یکدیگر فرق داشته باشند. با در نظر گرفتن ماهیت این دو فلز می توان از آنها در زمینه های مختلف صنعتی و تجاری استفاده کرد.

میان استیل و استنلس استیل تفاوت هایی وجود دارد که ما در این مقاله قصد داریم شما را با مهمترین تفاوت آن ها آشنا کنیم.

استنلس استیل چیست؟

در تعریف استنلس استیل که به آن فولاد ضد زنگ نیز گفته می شود، می توان گفت یک نوع محصول فولادی است که در مقابل اکسید شدن می تواند از خود مقاومت نشان دهد. این نوع فولاد دارای حداقل میزان ۱۱ درصد کروم و حداکثر ۱۱.۲ درصد کربن است. از جمله مهمترین مزایای استنلس استیل می توان به مقاومت در برابر خوردگی اشاره کرد که این مقاومت با افزایش کروم نیز بالا می رود. از دیگر کاربردهای ورق استنلس استیل می توان استفاده از آن برای ساختمان سازی، ساخت ظروف آشپزخانه، استفاده در کارخانه های بزرگ صنعتی مثل پالایشگاه و پتروشیمی یا برای ساخت وسایل جراحی و پزشکی را نام برد. همچنین از این محصول می توان در صنایع کاغذ سازی، صنایع تصفیه آب و یا فرآورده های غذایی نیز استفاده کرد.

استنلس استیل

برای تولید شیرآلات صنعتی از انواع استنلس استیل استفاده می شود. این نوع فولاد دارای دو نوع ۳۰۴ و ۳۱۶ است. استیل ۳۰۴ می ‌تواند در برابر مواد خورنده مثل اسید تا حدود زیادی از خود مقاومت نشان دهد. نوع ۳۱۶ آن در کنار مقاومت در برابر اسید ها در برابر محلول های کلریدی نیز استحکام خوبی دارد.

محصول پیشنهادی :
تسمه استیل 304

ساختار استنلس استیل

در ساختار استنلس استیل میزان زیادی کروم وجود دارد. این دسته از فولادها از درصد کروم ۱۱ برخوردارند. برای داشتن خاصیت ضد زنگ نباید کمتر از این مقدار کروم در آن وجود داشته باشد. در واقع برای اینکه این فولاد در برابر خوردگی مقاوم باشد، عنصر کروم در آن به کار رفته است. در ساختار کروم یک لایه اکسید کروم وجود دارد که روی سطح فلز را خواهد پوشاند و دارای سطح براقی خواهد بود. این لایه نازک به صورت سرتاسری تحت شرایط مساعد فولاد را در مقابل محیط های خورنده و مواد خورنده محافظت خواهد کرد. همچنین علاوه بر کروم عناصر شیمیایی دیگری نیز در ترکیب فولادهای ضد زنگ وجود دارد که از جمله مهمترین آنها نیکل و مولییدن است. نیکل به طور عمده باعث انعطاف پذیری و فرم پذیری در فولاد ضد زنگ می شود.

کربن استیل چیست؟

پس از معرفی استنلس استیل نوبت به تعریف کربن استیل و ویژگی های منحصر به فرد آن می رسد. کربن استیل یک نوع فولاد است که از ۲.۱ درصد کربن و مقدار ناچیزی عناصر دیگر ساخته می شود. با کاهش یا افزایش کربن می توان مدل دیگری از کربن استیل تولید کرد. انواع کاربرد استیل شامل سه دسته کم کربن، کربن متوسط و کربن بالا است. مدل کر بن چون قیمت مناسب تری دارد و در مقایسه با دیگر کربن ها دارای انعطاف پذیری و نرمی بیشتری است، بنابراین بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. ولی این نوع کربن استیل در دماهای بالا و شکننده تر عمل می کند. به طور کلی در رابطه با تفاوت بین استنلس استیل و کربن استیل می‌ توان گفت که فولاد ضد زنگ یک آلیاژ ساخته شده از کروم و آهن است و کروم به استیل ضد زنگ خاصیت مقاومت نسبت به خوردگی و درخشش بالا خواهد داد. ولی ورق کربن استیل از نظر مکانیکی دارای استحکام بالاتری است. در نتیجه برای ساخت محصولاتی که مقاومت بالایی نیاز دارند گزینه مناسبی خواهد بود. با در نظر گرفتن نگاه اقتصادی نسبت به خرید این دو نوع فولاد می توان گفت کربن استیل در مقایسه با جنس های دیگر ارزان تر است و قیمت فولاد ضد زنگ به علت داشتن عناصر آلیاژی مانند کروم نیکل و منگنز بالا است.

آیا فولاد استنلس استیل زنگ می‌ زند ؟

در سال‌ های اخیر با تعریف فولاد ضد زنگ یا فولاد استنلس استیل اکثر مردم تصور می ‌کنند که این آلیاژ می‌ تواند به طور کامل در برابر زنگ خوردگی مقاوم باشد‌. با در نظر گرفتن اینکه استنلس استیل دارای کاربرد فراوانی در بازار است، اما با وجود برداشت اشتباه کارفرمایان منجر به شکایت علیه فروشندگان خواهد شد. فولادهای ضد زنگ می‌ توانند در شرایط خاصی به طور کامل ضد زنگ باشند. این شرایط شامل محیط های غیر آلوده و آب شیرین یا آب دریا است. در داخل آب ساکن یا در هوای مرطوب دریایی فولاد ضد زنگ از نوع ۳۰۴ زنگ می‌ زند و در بیشتر مواقع به شکل موضعی دچار خوردگی های حفره‌ای خواهد شد. به طور کلی در تشکیل زنگ خوردگی حفره ای فولاد ضد زنگ، ماهیت محیط و ترکیب شیمیایی فولاد تاثیرگذار است.

استنلس استیل چیست

انواع فولاد ضدزنگ

انواع فولاد ضدزنگ شامل موارد زیر است:

فولاد ضد زنگ استنلس استیلMartensitic

فولاد ضد زنگ  استنلس استیل   Austenitic 300

فولاد ضدزنگ  استنلس استیل    Austenitic-Ferritic Duplex

فولاد ضد زنگ  استنلس استیل   Ferritic 400

استنلس استیل مارتنزیتی

برای استفاده از استنلس استیل در برخی مواقع علاوه بر مقاومت در مقابل خوردگی، به دوام بالا در برابر انواع ضربه ها و استحکام یا ترد نبودن زوایا و لبه ها نیز نیاز است. در این صورت از فولاد های مارتنزیتی استفاده می شود. این نوع فولاد ها در ابتدا آهنگری شده و سپس با آستنیته و سرد کردن می توان آن را بازپخت داد یا روی آنها عملیات حرارتی انجام داد. فولاد ضد زنگ مارتنزیتی از خاصیت مغناطیسی برخوردار است و قابلیت حصول محدوده متغیر از سختی را دارد. برای استفاده کردن از استنلس استیل باید این نوع فولاد در مقابل خوردگی دوام بالا داشته باشد و در برابر انواع ضربه ها مستحکم باشد. از جمله کاربردهای استنلس استیل مارتنزیتی می توان به استفاده برای ساخت انواع تیغه ها یا انواع ابزارهای ماشینکاری و توربین های بخار اشاره کرد.

فولاد ضدزنگ آستنیتی، سری Austenitic 300

این نوع فولاد در مقایسه با دیگر فولادهای ضد زنگ دارای حدود ۸۰ درصد کاربرد است. حدود ۷ درصد نیکل در ترکیبات شیمیایی این نوع فولاد وجود دارد که باعث به وجود آمدن خاصیت انعطاف پذیری فولاد، مقاوم به دمای بالا، غیر مغناطیسی کردن فولاد و قابلیت جوشکاری مساعد آن می شود.

استنلس استیل آستنیتی – فریتی

فازهای فریت و آستنیت در این نوع آلیاژ وجود دارد و باعث ایجاد ساختار آستنیت می شود. به این نوع فولاد داپلکس نیز می گویند که دارای خاصیت ضد زنگ بوده و به علت داشتن نیکل در این فولاد دارای خاصیت انعطاف پذیری و حفظ فاز آستنیک است. همچنین وجود خاصیت کروم در آن موجب حفظ فاز فریک و ایجاد استحکام در فولاد می شود. کاربرد های استنلس استیل آرسنیتی شامل موارد زیر است:

صنایع پتروشیمی

کاغذسازی

کشتی سازی

قند و نیشکر

 

استنلس استیل فریتی، سری 400 Ferritic

در فولاد ضد زنگ فریتی ویژگی هایی مثل خواص فیزیکی، خاصیت مغناطیسی و خواص مکانیکی مناسب وجود دارد. در این گروه عنصر آلیاژ عمده کروم در حد کافی برای پایداری کامل فاز فریت است. برای اینکه جلوی تشکیل فاز هایی در رابطه با انعطاف پذیری و چقرمگی مخرب گرفته شود، این نوع فولاد که دارای درصد زیادی از عناصر آلیاژی است باید خیلی سریع سرد شود.

فولادهای ضد زنگ فریتی دارای خواصی شبیه به فولاد ساده کربنی هستند. البته مقاومت آنها در برابر خوردگی به مراتب بهتر است. این نوع فولاد ها معمولاً در ساختار خود حاوی مقادیر بین ۱۲ تا ۱۷ درصد کروم هستند. برای ساخت استراکچر ها و فولاد های با مقادیر حدود ۱۷ درصد کروم، در بیشتر بویلرها، ماشین های لباسشویی، دکوراسیون خانگی و لوازم خانگی از این نوع فولاد استفاده می شود.

کاربردهای فولاد استنلس استیل

همان گونه که گفته شد استنلس استیل برای محیط هایی مثل دریا و آب شیرین و بسیاری از موادهای شیمیایی به کار برده می شود. بنابراین لازم است ترکیبات شیمیایی متناسب با محیط در آن صورت گیرد تا خاصیتی که از آن انتظار می رود را داشته باشد. از جمله ترکیبات شیمیایی مهم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تبدیل آستنیت به مارتنزیت

افزودن بالای کروم و نیکل برای عملیات حرارتی و جلوگیری از پوسته شد

کاهش کربن و کروم برای حذف کاربید کروم و عدم خوردگی بین دانه ای در متریالهای 304L،316L،321،347

آلیاژ کردن متریلا برای مقاوم کردن در برابر خوردگی حفره ای در استیل 316

لوله های صنعتی

نمای خارجی بناها

مخازن نگهدارنده مواد شیمیایی

لوازم آشپزخانه

انواع شیرآلات و اتصالات استیل با فروشگاه پترو استیل آرام

 
چاپ